top of page
  • SevenEight

Huizenprijs passeert de 4 ton. Gekte op woningmarkt nog in volle gangDe kille werking van vraag en aanbod is goed te zien op de huidige woningmarkt. De prijzen rijzen de pan uit omdat de vraag het aanbod ver overstijgt. Intussen is de gemiddelde verkoopprijs de vier ton gepasseerd. In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aanbod beschikbare koopwoningen op het laagste punt sinds de NVM in 1995 is gestart met meten.


Onno Hoes (voorzitter NVM) stelt dat het gekte alom blijft zolang het aanbod zo krap blijft. Kopers zijn bang om de boot te missen bij de zoektocht naar een nieuwe woning. Kopers kijken allang niet meer naar de verkoopprijs, maar kijken naar wat ze maandelijks kunnen dragen. Om vervolgens op basis van die maximale ruimte een bod uit te brengen. Hoes roept de overheid op verdere maatregelen te nemen die voor verkoeling moeten zorgen.


Tussenwoning kopen? Je hebt geen keuze meer De verhouding tussen woningaanbod en woningtransacties wordt door de NVM aangegeven met de ‘krapte-indicator’. In het tweede kwartaal van 2021 is deze naar het laagste punt ooit gezakt: 1,4. Dit betekent dat je als koper keuze hebt uit minder dan anderhalve woning. Voor tussenwoningen is de indicator zelfs maar 1. Op het dieptepunt van de kredietcrisis bedroeg de indicator 30.


Minder transacties door beperkt aanbod In een jaar tijd is het aanbod te koop staande huizen bijna 53% gedaald. Door het beperkte aanbod is het aantal transacties met 12% afgenomen in vergelijking met het tweede kwartaal in 2020. De daling is het grootst bij tussenwoningen en 2-onder-1-kapwoningen (20%). Appartementen doen het daarentegen beter. Het appartementen aanbod daalde ‘maar’ met 36% en er zijn 6% meer appartementen verkocht in vergelijking met vorig jaar.


Lees het volledige artikel op 100procentverzekerd.nl

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page