top of page
  • SevenEight

Huis verwarmen en tanken minder belast. Dit is de gemiddelde besparingDe prijzen voor brandstof zijn in de afgelopen weken explosief gestegen. Deze stijging zorgt voor een sterk oplopende inflatie. Om de financiële pijn te verlichten, verlaagt het kabinet per 1 april de accijnzen op benzine, diesel en andere soorten brandstof. Per juli daalt ook de belasting over elektriciteit en gas. Wat scheelt dit jou in de praktijk?


Een groot deel van de brandstofprijs aan een Nederlandse pomp bestaat uit accijnzen en btw. Bij benzine gaat het zelfs om 50 procent. Wie diesel tankt, betaalt 40 procent aan belasting. Als onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen worden de accijnzen tot eind van dit jaar verlaagd.


Wat scheelt het aan de pomp?

De accijns wordt door de maatregelen voor loodvrije benzine verlaagd met 17 cent per liter en voor diesel met 11 cent. Het voordeel wordt nog groter omdat er bovenop de accijns ook btw wordt gerekend. Wat bespaar je door de maatregelen minder aan de pomp? Op een gemiddelde tankbeurt van circa 45 liter benzine, bespaar je door de accijnsverlaging € 9,42. Dieselrijders zien de gemiddelde rekening met € 6,03 dalen, zo becijferde de ANWB. Ook LPG/LNG wordt voordeliger, al is het verschil veel kleiner.


7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page