top of page
  • SevenEight

Huis met erfpacht kopen: let op de voorwaarden


Veel Amsterdammers waren afgelopen tijd in de ban van erfpacht. Zij kregen de mogelijkheid om hun erfpacht eeuwigdurend af te kopen of deze vast te zetten. In 2016 stonden ongeveer 650.000 woningen op grond die niet van de huiseigenaar zelf was. Hoe zit het met de erfpacht buiten Amsterdam en welke vormen van erfpacht zijn er?


Een woning staat altijd op een kavel of perceel. Wanneer je een huis koopt, hoeft het niet zo te zijn dat je de grond (kavel of perceel) ook koopt. In dat geval heb je te maken met erfpacht. Je huurt dan de grond van de eigenaar, dit heet ook wel erfpachtcanon. In veel gevallen is de grond van de gemeente, maar ook woningcorporaties, kerken, VvE’s of waterschappen kunnen eigenaar zijn. 


Drie vormen van erfpacht Je kunt te maken krijgen met de volgende drie vormen van erfpacht:

  • Erfpacht met periodieke canon Je betaalt maandelijks of jaarlijks ‘huur’ aan de verpachter. Deze ‘huur’ staat niet vast en kan worden verhoogd als de afgesproken erfpachttermijn afloopt. Wil je op de grond extra bouwen? De kans is dan aanwezig dat je meer erfpacht moet gaan betalen. In veel gevallen is deze vorm van erfpacht fiscaal aftrekbaar.

  • Tijdelijke afkoop erfpacht Je koopt de erfpacht voor een bepaalde periode af, bijvoorbeeld 50 of 100 jaar. Gedurende die periode hoef je geen erfpacht meer te betalen. Loopt de periode af dan moeten er uiteraard weer nieuwe afspraken gemaakt worden. Het afkopen van erfpacht is niet aftrekbaar, tenzij je hier een lening voor afsluit.

  • Eeuwigdurende afkoop erfpacht Je koopt de erfpacht eenmalig voor eeuwig af. Let op, dit betekent niet dat je daarmee ook eigenaar wordt van deze grond. Je hoeft er alleen nooit meer erfpacht voor te betalen aan de de verpachter. Ook hier geldt, het afkopen van erfpacht is niet aftrekbaar. 

Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

7 weergaven0 opmerkingen
bottom of page