top of page
  • SevenEight

Hoogste woningprijs ooit, trendbreuk aantal verkopen


Kocht je afgelopen mei een bestaande koopwoning, dan betaalde je gemiddeld 7,7 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijs is hiermee meer gestegen dan in voorgaande maanden van dit jaar. Kanttekening is dat de cijfers van het CBS en het Kadaster gebaseerd zijn op de overdracht bij de notaris. Hierdoor is een eventuele invloed van het coronavirus nog beperkt zichtbaar. Tegenover de prijsstijging is in mei wel een daling van het aantal verkopen merkbaar.


Iedere maand in 2020 rapporteerde het CBS een sterkere prijsstijging dan de maand ervoor. Als we kijken naar de waarde van alle bestaande koopwoningen, ligt de gemiddelde waarde (prijsindex) zelfs op het hoogste punt ooit.


Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen % verandering t.o.v. een jaar eerder

Groningen koploper in eerste kwartaal 2020 Op provinciaal niveau ging er in het eerste kwartaal niets boven Groningen. De prijsindex van koopwoningen steeg met 9,3 procent. Ook andere landelijke provincies als Limburg (7,5%) en Flevoland (7,5%) deden het goed. Al enige tijd is het niet meer voormalig koploper Amsterdam waar de prijzen het hardst stijgen. Woningen in de hoofdstad waren in het eerste kwartaal hekkensluiter (4,6%).


Hang de vlag nog even niet uit

De vlag kan nog niet direct uit bij huiseigenaren na de meest recente CBS-rapportage over de huizenprijzen. Zoals eerder gesteld zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet goed te beoordelen. Koopcontracten worden gemiddeld enkele maanden eerder getekend dan de daadwerkelijke overschrijving van de woning bij de notaris. Het tekenen bij de notaris is het meetpunt van het CBS. Pas in de komende maanden wordt duidelijk of en in hoeverre de prijzen onder druk staan. Iets waar serieus rekening mee wordt gehouden.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page