top of page
  • SevenEight

Hoogste prijsstijgingen in bijna 40 jaar


Het dagelijks leven is in november een stuk duurder geworden dan een jaar geleden. De prijzen voor goederen en diensten zijn met 5,2 procent gestegen. Deze inflatie is de grootste toename in bijna veertig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De boosdoener komt voornamelijk uit de energiehoek. Vooral gas en elektra is fors duurder geworden.


Eenvoudig gezegd houdt inflatie in dat het dagelijks leven steeds duurder wordt doordat prijzen van producten stijgen. Een paar procent wordt gezien als een gezond effect in een goed draaiende economie. Centrale Banken streven naar een percentage van circa twee procent. Stel je doet nu boodschappen en je betaalt 100 euro voor. Met twee procent inflatie reken je in het volgende jaar 102 euro af voor diezelfde boodschappen.


Energieprijzen met drie kwart gestegen Vooral de prijzen van gas en elektra hebben bijgedragen aan stijgende kosten. Zo was gas in november 53 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Elektriciteit is zelfs 74,9 procent duurder. De stijgende energieprijzen zijn ook terug te zien aan de pomp. Een liter benzine aan de pomp kost nu gemiddeld 2,01 euro, terwijl dit een jaar geleden nog €1,52 was. Zonder het meetellen van de energieprijzen zou de inflatie rond de drie procent bedragen.


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page