top of page
  • SevenEight

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Bij het kopen van een woning is de koopsom van het huis zelf de grootste kostenpost. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten voor de taxatie, advies en de notaris. Zelfs bij een woning in het goedkopere segment liggen de kosten al snel rond de €10.000. Meestal kun je dit niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je ook zelf moet inleggen. We bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis

Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

  • Overdrachtsbelasting De hoogte van de belasting is 2% over de koopsom als je de woning koopt als hoofdverblijf, ander is het tarief 8%.

  • Notariskosten Kosten voor het opstellen van de hypotheekakte, leveringsakte en kosten voor de inschrijving bij het Kadaster. Gemiddeld rekent de notaris hier €1.200 voor.

  • Taxatie Verplicht bij de meeste hypotheekverstrekkers. Gemiddeld kost dit €500.

  • Bouwkundige keuring Sommige hypotheekverstrekkers eisen naast het taxatierapport ook een bouwkundige keuring. Gemiddeld kost een bouwkundige keuring €400.

  • Courtage Wanneer je een aankoopmakelaar in de hand hebt genomen betaal je hem een vast percentage van de koopprijs. Gemiddeld is dit 1,5% van de koopsom.

  • Aanvraag van NHG Indien je NHG aanvraagt betaal je 0,7% van de koopprijs.

  • Advies en bemiddelingskosten bij hypotheek Hiervoor betaal je gemiddeld €2.500, al hangt dit erg van de complexiteit.


Overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers vervallen

Sinds begin dit jaar is de overdrachtsbelasting voor startende huizenkopers tot 35 jaar vervallen. Op een woning van €275.00 levert dit een besparing van €5.500 op. Deze regeling loopt tot 2026 en je kunt er eenmalig gebruik van maken. Wel gelden er regels en moet je voldoen aan de voorwaarden.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page