top of page
  • SevenEight

Hoe kom je aan het geld voor een verbouwing?


Een verbouwing aan je woning kost al snel €10.000 tot €30.000. Voor het financieren van een verbouwing kiezen veel mensen voor een verhoogde of tweede hypotheek. Een minder bekende optie is het afsluiten van een persoonlijke lening. De rente daarop is doorgaans hoger dan de hypotheekrente. Toch kan het voordeliger zijn, onder andere omdat er geen notaris bij nodig is.


Huiseigenaren zijn door de eerdere koop van hun woning al vertrouwd met het afsluiten van een hypotheek. Een tweede hypotheek of het verhogen van de bestaande is dan ook een kleine stap. Dat geldt minder voor een persoonlijke lening. We zetten drie mogelijkheden op een rij en geven aan waar op te letten bij het financieren van een verbouwing. 


Optie 1: hypotheek verhogen met overwaarde woning Wanneer je een lagere hypotheekschuld hebt dan je huidige woningwaarde, is er sprake van overwaarde. Stel je huidige hypotheek bedraagt €200.000 en je woning is op dit moment €250.000 waard, dan heb je een overwaarde van €50.000. Je mag maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Door je hypotheek te verhogen naar €250.000 komt er €50.000 vrij. 


Het verhogen van je hypotheek kan niet zonder beoordeling van de geldverstrekker. Er wordt gecontroleerd of je in de nieuwe situatie de hypotheeklasten kan blijven betalen. Reken daarnaast op kosten bij het verhogen van je hypotheek. Denk hierbij aan taxatie-, notaris- en advieskosten. 


Let op de risicoklasse bij het verhogen van je hypotheek Het verhogen van je hypotheek kan een hogere rente met zich meebrengen. Hoe meer je leent ten opzichte van de woningwaarde, des te meer risico de geldverstrekker loopt. Hypotheken zijn daarom ingedeeld in risicoklassen. Bij een hoger risico hoort een hogere rente. Daarnaast loop het je risico op boeterente als jouw huidige hypotheekrente hoger is dan de actuele stand. De rente is met een annuïtaire of lineaire hypotheek wel aftrekbaar. 


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page