top of page
  • SevenEight

Hier koop je nog een woning voor twee tonDe gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning nam vorig jaar toe tot € 308.000. Hiermee schiet de huizenprijs voor het eerst door de drie ton. De cijfers gaan terug tot de start van de telling in 1995. Koploper is de provincie Noord-Holland, met in Amsterdam een gemiddelde verkoopprijs rond € 485.000. Dit is meer dan drie keer zoveel dan je in Delfzijl nodig had om een huis te kopen. Verwacht wordt dat de stijging van de prijzen nog niet ten einde is.


Acht van de tien gemeenten met de hoogste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Noord-Holland. Aan de andere kant van het spectrum ligt Groningen. In dit hoge noorden liggen de meeste gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs.


Gemiddelde prijs zegt niets over prijswijziging

Het CBS kijkt simpelweg naar de gemiddelde verkoopprijzen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het type woningen. Een grote vrijstaande woning heeft doorgaans een hogere waarde dan een klein appartement. In gemeenten met een bovengemiddeld aantal vrijstaande woningen is het dan ook logisch dat de gemiddelde verkoopprijs hoger ligt. Dat wil niet automatisch zeggen dat de woningen ook sterker in prijs zijn gestegen.


Bloemendaal stoot Blaricum van troon

De duurste woningen waren vorig jaar te vinden in Bloemendaal. Alleen in deze gemeente lag de gemiddelde verkoopprijs boven de acht ton (€ 832.000). In 2018 stond Blaricum nog aan top. Voor woningen met een prijsniveau van een half miljoen of meer, dan kon je vorig jaar in acht gemeenten terecht.


Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

4 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page