top of page
  • SevenEight

Het jaar van verbouwers en oversluiters


In het ‘coronajaar' 2020 is de hypotheek een buitenbeentje. In plaats van stagnatie en haperingen werd record op record gestapeld. Van de extreem lage rentestand tot een ongekend hoge gemiddelde huizenprijs. Niet eerder hebben zoveel mensen besloten hun huis te verbouwen of de hypotheek over te sluiten. Hypotheken Data Netwerk (HDN) rapporteerde voor het eerst meer dan een half miljoen hypotheekaanvragen in één jaar.


Aan het begin van de coronacrisis werd een dip op de hypotheekmarkt verwacht. Niets was minder waar. In totaal werd een bedrag van ruim 136 miljard euro aan hypotheken aangevraagd. Daarnaast is het ‘topjaar’ 2019 overtroffen met 24,5 procent meer hypotheekaanvragen.


Stijgend hypotheekbedrag en woningwaarde Hypotheken die in 2020 afgesloten zijn lagen gemiddeld 7,9 procent hoger dan in 2019. Ook de gemiddelde woningwaarde steeg flink naar €386.000. Net als in 2019 is er weer meer geleend ten opzichte van het inkomen. In 2020 was dat 4,2 keer het jaarinkomen, ten opzicht van 4,09 een jaar eerder. De verhouding van de lening ten opzichte van de woningwaarde is wel gedaald door de hoge huizenprijzen.


Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

3 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page