top of page
  • SevenEight

Grens hypotheek met NHG stijgt naar €325.000


Koop je volgend jaar een woning en wil je daarvoor een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In dat geval mag de koopprijs inclusief aankoopkosten niet boven €325.000 uitkomen. De NHG-grens gaat hiermee 15.000 omhoog ten opzichte van dit jaar. Vanaf januari wijzigt ook de berekening achter deze grens. De aangepaste methodiek moet bijdragen aan een stabiele woningmarkt.


De grens voor NHG ligt zes procent hoger als je energiebesparende meefinanciert, namelijk €344.500 in 2021 en €328.600 nu. Hiermee worden huiseigenaren gestimuleerd om maatregelen door te voeren, die over het algemeen ook de waarde van het huis verhogen.


NHG-grens stijgt minder hard door aanpassing rekenmethode

Tot nu toe bestaat de NHG-grens uit de gemiddelde koopsom van de afgelopen drie maanden. Door de relatief korte periode is het effect van een (tijdelijke) dip of piek in de prijzen relatief groot. De nieuwe rekenmethode is gebaseerd op de gemiddelde koopsommen over een periode van 39 maanden. Daarnaast wordt een correctie toegepast waardoor de prijzen in het betreffende jaar zwaarder wegen. Op deze manier zal de kostengrens zich gelijkmatiger ontwikkelen, aldus NHG zelf.


De nieuwe manier van rekenen dempt de sterke stijging van de prijzen in de afgelopen maanden. Zonder de wijziging zou de NHG-grens op €332,476 uitkomen. Dat zou dichter bij de gemiddelde woningprijs komen die het CBS over augustus rapporteerde (€336.277).


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page