top of page
  • SevenEight

Gemiddelde koopsom nieuwbouwwoning naar €419.990


De prijs van nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal van 2020 verder gestegen. Gemiddeld lag de koopsom 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo maakte het CBS bekend. Dit is 1,9 procent meer dan de prijsstijging van bestaande woningen. Gelet op het Europese gemiddelde gaat het in Nederland harder dan in de meeste andere landen. Luxemburg spant de kroon, met een stijging van 13,6 procent.


Deze stijging van de prijzen van nieuwe koopwoningen ligt hoger dan die van het vorige kwartaal (4,1 procent) en is de grootste stijging in ruim een jaar.


Gemiddelde prijs nieuwbouwwoning

Het CBS meldt bij haar publicaties een prijsindex van bestaande woningen en nieuwbouw. Deze index geeft het verloop van het prijsniveau weer en maakt niet direct duidelijk wat een woning daadwerkelijk kost. De gemiddelde koopsom geeft een concreter beeld van wat er in het derde kwartaal vorig jaar werd betaald voor een nieuwbouwwoning. Dit kwam neer op gemiddeld €419.990. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder lag het gemiddelde € 32.276 lager. Gaan we verder terug naar 2015, dan kocht je een gemiddelde nieuwbouwwoning voor ‘slechts’ €274.584.


Aantal verkochte nieuwbouwwoningen 22 procent hoger

In het derde kwartaal van 2020 werden er bij notarissen 7.087 woningverkopen vastgelegd. Dit is 21,8 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is niet automatisch gelijk aan de hoeveelheid opgeleverde woningen. Nieuwbouwwoningen worden soms al verkocht voordat de eerste steen is gelegd of als er al gebouwd wordt of het huis zelf al bewoonbaar is.


De groei van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen overtrof die van bestaande woningen. In absolute aantallen is de verhouding anders: in het derde kwartaal van 2020 werden bijna 9 keer meer bestaande koopwoningen verkocht.


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page