top of page
  • SevenEight

Extra aflossen op je hypotheek: de voor- en nadelen


Hypotheeklasten bestaan bij de meeste mensen uit twee delen: de rente die je verschuldigd bent en de aflossing. Door extra af te lossen op je hypotheek daalt de schuld en daarmee de maandlasten. Je kunt echter niet altijd onbeperkt extra aflossen op je hypotheek en niet in elke situatie is een extra aflossing gunstig.


Bij de meeste geldverstrekker mag je per kalenderjaar maximaal 10% van de oorspronkelijke leensom extra aflossen. Wanneer je meer aflost, loopt de geldverstrekker rente-inkomsten mis en rekent hiervoor een boete. Dit is alleen het geval als jouw lopende rente hoger is dan de actuele rente. Nu de rentes gestegen zijn, kan het zijn dat je lopende rente van bijvoorbeeld 2,5% lager is dan de actuele rente (gemiddeld 4%). Soms hoef je dan geen boeterente te betalen, omdat de geldverstrekker geen rente-inkomsten misloopt. Hij kan het geld dat jij aflost, namelijk weer uitlenen tegen een hoger rentetarief.


Lagere risicoklasse door extra aflossing

Naast dat de lasten door een extra aflossing lager uitpakken, kun je mogelijk ook genieten van een lager rentetarief. Dit kan alleen als je een hypotheek hebt zonder NHG. In dat geval wordt boven op de basisrente een renteopslag gerekend. De meeste geldverstrekkers rekenen een hogere renteopslag wanneer je hypotheek verhoudingsgewijs dichter bij de waarde van de woning ligt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van risicoklassen. Valt jouw hypotheek door de aflossing in een lagere risicoklasse, dan is de opslag vaak ook lager waardoor het rentetarief daalt. Op jaarbasis kan dit flinke som geld schelen.


Geldverstrekkers bepalen zelf de indeling van de risicoklassen en de hoogte van de opslag. Kijk voor je extra aflost of je in een lagere klasse komt. Sommige mensen lossen precies zoveel af tot ze in een lagere klasse komen. Laat je wel goed adviseren over extra aflossen. Er kunnen namelijk ook nadelen aan zitten.
2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page