top of page
  • SevenEight

Eind van schenkingsvrijstelling eigen woning in zicht?


Ouders kunnen kinderen eenmalig fiscaal vriendelijk €100.000 schenken voor de koop van een huis. Deze schenkingsvrijstelling moet het financieren van een eigen woning eerder mogelijk maken voor starters. In de praktijk werkt het vooral ongelijkheid in de hand, zo is de conclusie van SEO Economisch Onderzoek. Is het eind van de regeling in zicht?


In 2017 werd de schenkingsvrijstelling verhoogd van €53.000 naar een ton. Doel van de verhoging was het terugbrengen van schulden en het stimuleren van een toegankelijke woningmarkt voor starters.


Terugbrengen hypotheekschuld minder relevant Starters gebruiken de schenking deels om minder te lenen dan had gekund op basis van hun inkomen. De bijdrage van pa en ma kan van het hypotheekbedrag af. Dat helpt bij het terugbrengen van schulden. Wel is deze doelstelling minder relevant dan jaren geleden. De hypotheekschuld is de afgelopen jaren al gedaald ten opzichte van het inkomen. Dit komt vooral omdat hypotheken nu maximaal 100 procent van de woningwaarde mogen bedragen. Hierdoor staan er minder woningen onder water.


Op de totale woningmarkt heeft de schenkingsvrijstelling een beperkt effect. In 2018 en 2019 werd in totaal voor 2,2 miljard euro geschonken. De landelijke hypotheekschuld daalde hierdoor slechts drie promille.


Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page