top of page
  • SevenEight

Eerst helderheid, dan woning verduurzamen


Als het aan de overheid ligt, zijn uiterlijk in 2030 anderhalf miljoen woningen maximaal verduurzaamd. Dit vraagt om een forse investering, die vooral op het bordje van woningeigenaren terecht komt. Het gaat vooral om isolatie en maatregelen als warmtepompen. Er is één probleem. De prikkel om te verduurzamen ontbreekt bij veel huiseigenaren, zo blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank.


Een van de scenario’s om een woning te verduurzamen is de woning isoleren tot label B, in combinatie met de warmtepomp. De gemiddelde eigenaar van een koopwoning moet rekenen op een totale investering van €24.000. Niet iedereen krijgt dit financieel rond. Mensen die het spaargeld wel hebben, vinden het bovendien vaak een te grote investering.


Gemiddelde kosten verduurzaming tot aardgasvrij naar type woning (in euro’s)


Bron: DNB analyse financiering verduurzaming woningmarkt


Beleid woningverduurzaming onduidelijk Onzekerheid over het duurzaamheidsbeleid maakt huiseigenaren terughoudend. De aanpak verschilt vaak per regio, wijk en soms zelfs per woning. Daarnaast is het soms onduidelijk of wijken een warmtenet krijgen of niet. Veel woningeigenaren wachten door deze onzekerheid met investeren in verduurzaming. Hiermee willen ze dubbele of overbodige maatregelen voorkomen.


0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page