top of page
  • SevenEight

DNB: huizenprijs daalt vanaf tweede helft 2020


Drukte bij makelaars en geen dip in het aantal hypotheekaanvragen. Je zou bijna denken dat de huizenmarkt de coronacrisis compleet negeert. Met het verder dalend aantal ziekenhuisopnames neemt ook het vertrouwen in de toekomst weer toe. Toch plaatst nu ook DNB een kanttekening bij al het positivisme. De toezichthouder verwacht een omslag in de tweede helft van dit jaar, met lagere huizenprijzen tot gevolg.


Eerder keken we zelf al wat wantrouwig naar het enthousiasme over de woningmarkt. Zelfs de woningschaarste is geen garantie dat de woningen buiten het bereik van de crisis blijven. Huizenprijzen onder druk DNB verwacht dat de prijzen van woningen vanaf het tweede kwartaal dit jaar onder druk komen te staan. Hier geeft de toezichthouder drie redenen voor:

  • Een sterke afname van het consumentenvertrouwen

  • Oplopende werkloosheid

  • De lagere inkomensgroei

Door bovenstaande zaken daalt de animo om te verhuizen of een (hogere) hypotheek te nemen, zo is de verwachting.


Daling huizenprijs vanaf tweede helft dit jaar

Voor heel 2020 voorziet DNB een prijsstijging van 4,3 procent. De stijging is toe te schrijven aan het eerste half jaar. In de loop van de tweede helft kantelt het sentiment. De organisatie stelt dat de gevolgen bij een gunstig verloop van de pandemie beperkt kunnen blijven. Anderzijds blijkt uit de historie dat een eenmaal ingezette huizenprijsdaling een eigen dynamiek kan krijgen en enige tijd kan aanhouden.


Met de voorgaande armslagen waagt DNB zich alsnog aan een raming. Daarbij dalen de prijzen met gemiddeld 2,1% in 2021 en 3,7% in 2022. Als we kijken naar de huizenprijzen is vanaf begin dit jaar overigens al een lichte daling zichtbaar, deze is echter te beperkt om er conclusies aan te verbinden.


Lees het volledige artikel op Wegwijs.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page