top of page
  • SevenEight

Dilemma overheid: ruimte hypotheek verhogen of juist niet?


Tijdens de vorige financiële crisis konden starters moeilijk aan een woning komen. Sinds die tijd mogen ouders tot een halve ton belastingvrij schenken. Voorwaarde is wel dat het geld uitsluitend gebruikt wordt voor de aankoop of aanpassing van een woning. De regeling werd in eerste instantie gepresenteerd als een tijdelijke maatregel. Anno 2020 kan er nog steeds gebruik van gemaakt worden. Waar niet iedere econoom even enthousiast over is.


In 2017 werd de belastingvrije gift voor een woning verhoogd van €50.000 tot €100.000. Door indexering is dit in 2020 €103.643. Van deze zogenoemde jubelton is de afgelopen jaren massaal gebruik gemaakt. Niet alleen de starter zelf is geholpen met deze regeling, ook ouders kunnen hiervan profiteren. Doordat het vermogen minder wordt, kan de belasting over het vermogen dalen. Daarnaast kan je als ouder fiscaal vriendelijk rente over de lening vragen. Uiteraard zitten er aan deze schenking wel de nodige beperkingen. Op de site van de Belastingdienst lees je daar meer over. 


Belastingvrije schenking draagt bij aan hogere huizenprijzen De woningmarkt draait intussen op volle toeren. De gemiddelde huizenprijs is de laatste jaren fors gestegen. Vooral de ruime mogelijkheden om een woning te financieren zijn daar de oorzaak van, zo bleek recent uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB). Wie gebruik maakt van de mogelijkheid om belastingvrij te schenken kan een duurdere woning kopen. Hierdoor komt de woningprijs in een opwaartse spiraal terecht.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page