top of page
  • SevenEight

Coronavirus slecht voor je pensioen, goed voor de hypotheeklasten


Lange tijd leek het Coronavirus nauwelijks vat te krijgen op de financiële markten. Het sentiment sloeg om toen steeds meer landen besmettingen rapporteerden. De angst voor een wereldwijde pandemie bereikte uiteindelijk ook beleggers. Het gevolg? Gekelderde aandelenkoersen en fors lagere rentestanden. Funest voor pensioenfondsen en banken, die net wat meer lucht kregen.


Begin januari werd het Coronavirus vooral als een lokaal Chinees probleem gezien, met beperkte gevolgen voor de wereldeconomie. Daar kwam verandering in toen complete regio’s in quarantaine gingen en veel bedrijven in de Chinese industrie tijdelijk hun deuren sloten. Het effect is direct ook in Nederland merkbaar. Onder andere Coolblue gaf aan de prijzen te verhogen omdat het bedrijf problemen met de aanlevering van producten heeft.


Paniek onder beleggers Half februari stond de Nederlandse AEX op 629 punten. De AEX weerspiegelt de aandelenwaarde van de grootste Nederlandse bedrijven. In nog geen drie weken tijd daalde deze waarde bijna 15 procent, met een dieptepunt van 536 punten eind februari. Beleggers schrikken niet alleen van bedrijven die hun productie stil moeten leggen vanwege het virus. Zeker in gebieden waar het virus rondwaart geven mensen minder uit. Winkels, restaurants en andere publieke plaatsen blijven leeg. Dit gaat ten koste van de economische groei.


Rente omlaag De Nederlandse overheid leent geld van investeerders. De rente over deze zogenoemde staatsobligaties zat de laatste maanden in de lift. Het Coronavirus maakt een eind aan de opgaande trend. Inmiddels is de rente voor een lening met looptijd van tien jaar weer fors onder het nulpunt gedaald. Oftewel, als investeerder krijg je nu geen rente maar moet je betalen om geld aan de Nederlandse staat te mogen uitlenen. Beleggers zien de staat als een veilige bewaarder van het geld. Om die reden accepteren ze de negatieve rente. Zeker nu beleggen in aandelen risicovol blijkt te zijn.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page