top of page

Co-housing: koop met familie of vrienden een huisMet één inkomen een huis kopen is op zijn minst een uitdaging in deze markt. Zeker als je in of dichtbij een grotere stad wilt wonen. Het alternatief is samen een woning kopen, ook wel co-housing genoemd. Zo kun je de krachten bundelen met vrienden of familieleden. Met bijvoorbeeld drie inkomens komt een woning sneller binnen financieel bereik. Weet wel waar je aan begint en maak goede afspraken.


Co-housing staat voor gezamenlijk een huis kopen met mensen die geen partners zijn. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook ouders met hun kind. Als groep heb je samen een hypotheek. Er is dan sprake van ‘kopen in onverdeeldheid’. In de hypotheekakte wordt vervolgens opgenomen hoe de exacte verhoudingen liggen. Deze verdeling van het eigenwoningbezit kan je zelf bepalen en hoeft niet gelijke delen. Zo kunnen ouders met hun kind kiezen voor een 75/25 verdeling omdat zij meer geld beschikbaar hebben.


Bij co-housing samen verantwoordelijk voor de hypotheek

Het is logisch maar toch goed om te beseffen, bij co-housing is iedere partij verantwoordelijk voor de woning én de hypotheek. Als één van de partijen zijn gedeelte niet meer kan betalen, dan komt die last op de schouders van de overige deelnemers te liggen. In de praktijk kunnen de gevolgen groot zijn. Stel je koopt met drie personen een woning en één deelnemer verliest zijn baan en kan de woonlasten niet meer dragen. In die situatie schuiven de lasten door naar de andere twee kopers. Hun inkomen moet hier wel toereikend voor zijn.


Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page