top of page
  • SevenEight

Bijleenregeling maakt huis kopen met overwaarde voordeliger


Verkoop je jouw huis en koop je een andere? Een eventuele overwaarde kan je goed gebruiken bij de switch. In dat geval krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling heeft invloed op het bedrag waarover je hypotheekrente mag aftrekken. Ter verduidelijking zetten we enkele voorbeelden voor je op een rij.


De bijleenregeling maakt het aantrekkelijker om de eigenwoningreserve (overwaarde) van de verkochte woning te gebruiken voor het financieren van een nieuwe. Gebruik je de overwaarde niet voor de financiering, dan mag je over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken.


Voorbeeld bijleenregeling hypotheken

Wout heeft een overwaarde van €40.000. Hij koopt een nieuwe woning voor €240.000. Gebruikt hij de overwaarde voor zijn nieuwe hypotheek, dan heeft hij een hypotheekschuld van €200.000. Over dit hele bedrag mag hij hypotheekrente aftrekken. Stel hij koopt van de overwaarde een nieuwe auto en leent voor het huis de volledige €240.000. In die situatie geldt slechts aftrek over de €200.000 en niet over de overwaarde.


Uit de voorgaande voorbeelden blijkt dat Wout in beide gevallen over hetzelfde bedrag hypotheekrente mag aftrekken. Toch is het gebruik van overwaarde zinvol. Wout hoeft namelijk minder te lenen bij de bank, waardoor hij een lager bedrag aan hypotheekrente betaalt. Goed voor de maandlasten. Als Wout besluit om de €40.000 toch te lenen bij de bank, liggen de netto rentelasten over dat deel bovendien hoger omdat aftrek niet mogelijk is.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page