top of page
  • SevenEight

Bieden boven de vraagprijs normaal maar niet zonder risico


Wil je een huis kopen? Reken erop dat je meer moet bieden dan de vraagprijs. De spanning tussen vraag en aanbod op de woningmarkt neemt al jaren toe. Woningen staan steeds minder lang te koop en vorig jaar werd maar liefst de helft van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Een forse toename in vergelijking met 2015.


In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) en het Kadaster onderzoek gedaan naar de spanningsindicatoren op de woningmarkt. Overbieden op een woning is de norm geworden, zo blijkt uit cijfers over de periode van 2015 tot 2020. In 2015 werd slechts 7% boven de vraagprijs verkocht. In 2020 was dat maar liefst de helft van de woningen. Zo zag die verschuiving er in beeld uit:


Bron: Kadaster, Jaap.nl, bewerking CBS


Overbieden in de meeste gemeenten normaal

Waar overbieden al in 2017 vooral in Amsterdam en andere grote steden ‘normaal’ was, is het in 2020 de norm in heel Nederland. In circa vijftig gemeenten wordt gemiddeld meer dan 2% overboden. Almere spant de kroon. Gemiddeld wordt daar 7% boven de vraagprijs geboden. Alleen in de villadorpen (Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede, etc.) en in het Zeeuwse Sluis viel de koopprijs meer dan 3% lager uit dan de vraagprijs.


Lees het volledige artikel op findigo.nl

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page