top of page
  • SevenEight

Bieden boven de vraagprijs? Let op deze risico’s!


Bij 60% van de woningverkopen wordt meer betaald dan de vraagprijs. Dit blijkt uit cijfers van de NVM over het eerste kwartaal van dit jaar. Als koper is overbieden vaak noodzaak om andere geïnteresseerden voor te blijven. Laat jezelf niet gek maken in de prijzenslag en bepaal tot hoever je wilt gaan. Overbieden is namelijk niet zonder risico’s.


Gemiddeld werd er 3,5% meer betaald dan de vraagprijs. Vooral op tussenwoningen loopt het verschil in vraag- en verkoopprijs fors op, namelijk 5%. Het overbieden wordt aangewakkerd door een bieden-vanaf-prijs, die steeds vaker de vaste vraagprijs vervangt.

Bieden-vanaf-prijs in trek Met een bieden-vanaf-prijs starten verkopers met een lagere vraagprijs dan ze voor ogen hebben. Van kopers wordt vervolgens verwacht boven dit minimum te bieden. Dit werkt een soort biedingenstrijd in de hand, waarbij niet precies duidelijk is wanneer je kans maakt als koper. Doe je een bod onder de bieden-vanaf-prijs, dan wordt deze vaak niet eens in behandeling genomen.


Meer eigen geld nodig bij overbieden op een woning Overbieden kan gevolgen hebben voor je hypotheek. Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wanneer je boven de woningwaarde biedt, moet je het deel daarboven zelf financieren. Dit komt bovenop de kosten koper, die sowieso voor eigen rekening komt. Reken er dus op dat er bij overbieden op een woning al snel meer spaargeld nodig is.


Lees het volledige artikel op findigo.nl


4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page