top of page
  • SevenEight

Ben je huiseigenaar? Dit wijzigt er volgend jaar


Eerder schreven we over de wijzigingen rondom het afsluiten van een nieuwe hypotheek in 2021. Wie al een huis en hypotheek heeft kan ook de nodige wijzigingen verwachten. Vooral op het gebied van belastingen gelden volgend jaar nieuwe regels. We geven je een opsomming van de belangrijkste aanpassingen voor woningeigenaren met een hypotheek uit het verleden.

  • Afbouw hypotheekrenteaftrek Mensen met een jaarinkomen boven de €68.507 hebben in 2021 minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage daalt voor hen namelijk van 46 naar 43 procent. Bij een aftrekbare rente van €6.000, kun je in 2021 €180 minder aftrekken. Komende jaren wordt de afbouw van de hypotheekrenteaftrek verder doorgezet. Einddoel is een aftrek van 37,05 procent in 2023. Als we zo ver zijn kan je uiteindelijk €537 minder aftrekken dan in 2020. Ter compensatie van deze afbouw wordt het eigenwoningforfait ook afgebouwd, hier lees je meer over verderop in dit artikel.

  • Hogere lasten bij stijgende WOZ-waarde De huizenprijzen zijn ook dit jaar weer door het dak gegaan. Een stijgende huizenprijs zorgt doorgaans ook voor een hogere WOZ-waarde van je woning. De Waarderingskamer schat dat in 2021 de WOZ-waarde tussen de zes en acht procent stijgt. Dit betekent voor jou als woningeigenaar hogere vaste lasten. Denk aan de OZB, eigenwoningforfait en waterschapsbelasting. Een hogere WOZ heeft niet alleen nadelen, bij verkoop kan het bijdragen aan een hogere verkoopprijs.

Lees het volledige artikel op boudesteyn.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page