top of page
  • SevenEight

Belastingaangifte: aftrekposten voor jou als huiseigenaar


Sinds begin maart kun je belastingaangifte over 2021 doen. Om te zorgen dat je niet onnodig veel belasting betaalt, kun je aftrekposten gebruiken. Door bepaalde uitgaven op te geven als aftrekpost wordt je belastbaar inkomen lager. Aftrekposten zijn situatie en persoonsgebonden en wordt niet voor je ingevuld door de Belastingdienst. Welke posten kan jij als huiseigenaar opvoeren?


Welke aftrekposten je als huiseigenaar kunt opvoeren, hangt af van de vraag of je in 2021 al dan niet een woning hebt gekocht of verkocht. Wie bijvoorbeeld een (eerste) woning kocht, kan van meer aftrekposten gebruik maken dan iemand die niet is verhuisd of de hypotheek onberoerd heeft gelaten.


Belastingaangifte en aftrekposten eigen woning Met een eigen woning kun je vaak standaard gebruik maken van enkele aftrekposten. De bekendste is de hypotheekrenteaftrek. Een deel van de betaalde rente van je hypotheek of andere lening voor de woning kun je aftrekken van je inkomen. Er gelden echter wel voorwaarden. Dit zijn andere relevante aftrekposten voor jouw als woningeigenaar:


  • Erfpacht, opstal of beklemming Als de woning op grond staat die niet van jezelf is, betaal je vaak maandelijks of jaarlijkse een bedrag aan de grondeigenaar. Dit mag je aftrekken. Wil je de erfpacht afkopen? Dan is dit niet aftrekbaar

  • Rente van een restschuld De restschuld moet wel verband houden met de verkoop van een oude woning én moet ontstaan zijn na 28 oktober 2012 en vóór 1 januari 2018.

  • Boeterente in verband met het vervroegd aflossen van je hypotheek Als je een woning hebt verkocht in 2021, kun je de kosten voor het wijzigen van je hypotheek in het kadaster, de royementskosten, als aftrekpost opvoeren. Heb je ook een woning gekocht? Dan zijn er meer aftrekposten die je niet moet vergeten.


8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page