top of page
  • SevenEight

Banken coulanter bij hypotheekachterstand door coronacrisis


De coronacrisis kwam relatief onverwacht en laat een spoor van economische schade achter. Sommige huiseigenaren, waaronder veel ondernemers, zien hun inkomen plotseling fors dalen. Vaste lasten als de hypotheek lopen gewoon door. Een tijdelijke terugval in inkomen kan zorgen voor betalingsproblemen. Gelukkig begrijpen banken dat deze bijzondere tijd om bijzondere maatregelen vraagt. Ze gaan doorgaans coulanter om met betalingsachterstanden.


Banken kwamen er tijdens de crisis in 2008 niet best vanaf. In plaats van de oplossing werden ze destijds eerder gezien als het probleem. Nu ligt het anders. Banken zetten zich in om klanten te ondersteunen bij financiële tegenslagen door de huidige crisis. Denk hierbij aan het aanbieden van een betaalpauze.

Tijdelijk geen hypotheekrente en aflossing betalen Val jij onder de groep die financieel getroffen wordt door het coronavirus? Bij veel banken kan je uitstel aanvragen voor de hypotheekbetaling. Met deze betaalpauze is de kans kleiner dat je in de problemen komt en je uit de woning moet. Tijdens de tussenstop betaal je geen rente en aflossing op je hypotheek. Banken rekenen geen extra kosten voor deze vertraging. Sommige banken, zoals de banken van de Volksbank, sturen aan op het tijdelijk verlagen van je hypotheeklasten. Je blijft in dat geval een deel van hypotheeklasten betalen.


Voorwaarden voor de betaalpauze Banken hanteren voorwaarden om in aanmerking te komen voor betalingsuitstel van de hypotheek, waaronder:

  • Het inkomstenverlies is het gevolg van het coronavirus

  • Je kunt niet (voldoende) terugvallen op de maatregelen die de overheid heeft genomen

  • Je hebt onvoldoende financiële buffer

  • Je verwacht dat je binnen drie maanden de hypotheeklasten niet meer kunt betalen


Lees het volledige artikel op wegwijs.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page