top of page
  • SevenEight

Alles over de warmtepomp (die verplicht wordt)


Hybride warmtepompen worden vanaf 2026 dé standaard voor het verwarmen van woningen. Het kabinet stelt ze vanaf dat moment zelfs verplicht bij vervanging. Heb jij nog een cv-ketel oude stijl en wil je nu al overstappen op een warmtepomp? Check of je woning er geschikt voor is en houd rekening met de volgende aandachtspunten.


Een warmtepomp is een alternatief voor het verwarmen met gas. In plaats daarvan wordt energie opgewekt met buitenlucht. De buitenunit van een pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Vervolgens wordt dit omgezet in energie waarmee het water in de radiatoren verwarmd kan worden. Met een hybride pomp blijft je cv-ketel wel hangen. Als het buiten te koud is of als het te lang duurt om het huis te warmen, wordt er alsnog bijgesprongen met gas.


Warmtepomp stuk duurder dan cv-ketel

De kosten van een (hybride) warmtepomp liggen een stuk hoger dan een cv-ketel. Volgens Milieu Centraal kost een pomp gemiddeld €5.000 tot €7.000. Terwijl je voor een nieuwe cv-ketel niet veel meer kwijt ben dan €2.000. Er is wel subsidie beschikbaar voor een warmtepomp. Hierbij kun je gemiddeld 30% van de investering terugkrijgen.


Op termijn verdient een warmtepomp zich wel terug. Doordat je ‘gratis’ lucht omzet in warmte heb je geen duur gas meer nodig. Zeker nu de gasprijs ongekend hoog is, verdien je de investering in een warmtepomp sneller terug.


5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page