top of page
  • SevenEight

ABN ziet de woningprijs dit jaar 12,5 procent stijgen


De prijs van woningen blijft in 2022 hoog en de stijging van de hypotheekrente beperkt. Deze voorspelling doet ABN Amro in haar nieuwste Woningmarktmonitor. Voor dit jaar voorziet de bank dat de huizenprijzen verder oplopen met 12,5 procent. In 2023 komt daar nog eens 5 procent bovenop. Bij het woningbeleid van de overheid stelt ABN de nodige vraagtekens.


Afgelopen jaar nam de woningprijs 15 procent toe. Vooral de lage rente is de oorzaak van de prijs spurt. "Hoewel aan de hypotheekrente daling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, denken we dat de hypotheekrente per saldo laag blijft. Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen", aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.


Afvlakkende prijsstijging woningen De stijging die dit jaar door de bank wordt verwacht is minder sterk dan in 2021. Bokeloh: "Dit komt vooral omdat het opdrijvende effect van de lage hypotheekrente meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit." Daarnaast is er een krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de lonen relatief hoog blijven. Een ontwikkeling die zal doorzetten naarmate de gevolgen van de Covid-pandemie afnemen.


Aantal verkopen daalt verder Wat betreft het aantal woningverkopen is ABN somber gestemd. Door het beperkte woningaanbod neemt dit verder af met 10 procent. In 2023 kan herstel volgen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars was de voorraad in het derde kwartaal van 2021 kleiner dan 17.000 woningen. De krapte-indicator, die het aanbod afzet tegen het aantal verkopen en dus aangeeft uit hoeveel woningen kopers kunnen kiezen, stond in het derde kwartaal van 2021 op anderhalve woning. Eigenlijk hebben kopers dus nauwelijks keus.


5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page