top of page
  • SevenEight

Voorkom financiële problemen en check je aflossingsvrije hypotheek


n het verleden was een aflossingsvrije hypotheek verreweg de populairste hypotheekvorm. De maandlasten zijn laag omdat je alleen rente betaalt. Aflossen is pas nodig als de totale looptijd van de hypotheek verstreken is. Aflossingsvrij is geen gratis geld, ooit moet de schuld afgelost worden. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat veel huishoudens hier niet op voorbereid zijn. Breng je financiële situatie op tijd in kaart zodat je mogelijke problemen voor kunt zijn.


Aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek heb je twee optie. Of je lost de volledige schuld af of je sluit een nieuwe hypotheek. Helaas is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Eerder schreven we al uitgebreid over de problemen die een aflossingsvrije hypotheek met zich mee kan brengen. Lees hier hoe een lager inkomen of hogere rente roet in het eten kan gooien.


Aflossingsvrije hypotheek risico voor veel huishoudens Op dit moment zijn er bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken die rond 2035 aflopen. De AFM geeft aan dat 157.000 huishoudens in een risicogroep vallen. Zij hebben mogelijk onvoldoende financiële middelen om hun hypotheek om te zetten in een annuïtaire lening. Bij de helft van deze groep (78.000) lukt de omzetting zelfs niet als ze een deel aflossingsvrij meenemen. In dat geval riskeren zij een verplichte woningverkoop. Een deel (18.000) houdt mogelijk ook nog een restschuld over.


In de raming van de AFM is uitgegaan van relatief normale omstandigheden. Bij uitschieters als een recessie of flinke stijging van de rente kan het aantal probleemgevallen hoger uitvallen. Huishoudens met een laag inkomen lopen meer risico omdat er minder financiële ruimte voor oplossingen is.


Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page