top of page

Registratie studielening bij BKR lijkt onvermijdelijk

SevenEight

Recent adviseerde de AFM om studieschulden bij het Bureau Krediet Registratie te registreren. In die situatie weegt de studieschuld automatisch mee bij het aanvragen van een hypotheek of andere lening. Studentenorganisaties zien niets in het voorstel. Ook Demissionair minister Van Engelshoven (OCW) verwierp het advies vrijwel direct.


Het huidige leenstelsel is in 2015 ingevoerd. Destijds hadden 388.000 mensen een studieschuld. In 2019 lag het aantal al op 1,4 miljoen. Studenten zijn ook meer gaan lenen. In 2019 ging het om gemiddeld €13.700 per persoon, €1.300 meer dan in 2015.


15 procent geeft studieschuld niet op Vraag je een hypotheek aan, dan moet je jouw studieschuld opgeven. De geldverstrekker neemt de schuld mee bij het berekenen van de mogelijke hypotheek. Lees in dit eerdere artikel hoe het wordt berekend. Met het meetellen van de schuld moet worden voorkomen dat je meer leent dan verantwoord. Niet iedere (oud) student geeft echter openheid van zaken bij het afsluiten van een lening. Uit onderzoek blijkt dat 15 procent de studieschuld niet opgeeft.


Al eerder advies voor BKR-registratie studieschuld

Een studieschuld verzwijgen heeft geen zin als de studieschuld wordt geregistreerd bij BKR. De schuld wordt in dat geval automatisch vastgelegd en is inzichtelijk voor geldverstrekkers. Iets dat voor ander type schulden en betalingsachterstanden nu al gebruikelijk is. Het advies van de AFM is niet nieuw, eerder al pleitte de organisatie voor een standaard BKR-registratie van studieschulden. Ook toen is het advies niet overgenomen.


Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl

Commentaires


©2019 - gemaakt door SevenEight zelf

bottom of page