Eenmaal met pensioen ziet het leven er anders uit. Werk maakt plaats voor vrije tijd en hobby’s. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal opgebouwd om alle plannen uit te voeren. Het geld zit vaak vast in de stenen van een koopwoning. Gelukkig bieden verschillende geldverstrekkers de mogelijkheid om overwaarde te verzilveren. Sinds kort kan dit zelfs tegen een rente die levenslang vaststaat. Hoe werkt dat en wat is het voordeel voor jou als huiseigenaar?
Overwaarde op je woning komt doorgaans pas vrij als je jouw woning verkoopt. Met een opeet- of overwaardehypotheek maak je dit vermogen eerder vrij. Je zet de overwaarde in als onderpand (in de vorm van hypotheek), om dit vervolgens terug te lenen. Afhankelijk van de hypotheek krijg je het bedrag maandelijks of in één keer uitgekeerd. Om het risico te beperken kan je niet de hele overwaarde opnemen maar een percentage ervan. Lees hier meer details.
Hypotheekrente die levenslang vaststaat Verschillende geldverstrekkers bieden de zogenaamde opeet- of overwaarde hypotheek aan. Doorgaans spreek je met de bank een rentevaste termijn af, bijvoorbeeld 20 jaar. Bankverzekeraar A.s.r. is de eerste die deze hypotheekvorm aanbiedt met een rente die levenslang vaststaat. Zo weet je zeker dat je, zolang je in de woning woont, dezelfde hypotheeklasten hebt. Hiermee verklein je het risico dat je op termijn nieuwe afspraken met de bank moet maken. Dit is alleen een risico als de rente stijgt. Daalt de rente op termijn juist, dan hoeft een vaststaande rente geen voordeel te zijn.
Lees het volledige artikel op findigo.nl
Comments