top of page
  • SevenEight

Met korting huis kopen van corporatie onder druk


Voor mensen met een beperkt budget is het kopen van een eigen woning vaak lastig. Gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties bieden voor hen ‘verkopen onder voorwaarden aan’. Met een flinke korting op de marktwaarde is een eigen huis ineens een stuk dichterbij. Uiteraard gelden er voorwaarden: de winst of verlies worden bij verkoop gedeeld. Veranderingen rond de overdrachtsbelasting brengen deze vorm van kopen in gevaar.


Bij verkopen onder voorwaarden bepalen woningcorporaties op basis van een taxatie de woningwaarde. Vervolgens wordt hierover een korting geven, gemiddeld tussen de 10 en 25 procent. Deze korting krijg je niet zomaar. Bij verkoop vindt er een afrekening plaats. Hierbij wordt de zowel een eventuele de winst als verlies op de woning gedeeld. In het koopcontract staan de afspraken over deze verdeling. Vaak is dit 70 om 30, waarbij 70 procent van de winst of verlies voor jou is.


Varianten kopen onder voorwaarden In grote lijnen zijn er twee varianten op (ver)kopen onder voorwaarden:

  • Met terugkoopgarantie De woning kan je alleen terugverkopen aan de woningcorporatie. Die is verplicht om binnen drie maanden, nadat jij bekend hebt gemaakt te willen verhuizen, de woning terug te kopen. Op basis van een taxatierapport wordt de verdeling van de winst of het verlies bepaald. De taxateur wordt bepaald door de woningcorporatie.

  • Zonder terugkoopgarantie Je kunt de woning doorverkopen aan derden. Bij de verkoop wordt met de woningcorporatie een afrekening opgesteld op basis van de gerealiseerde verkoopprijs. Je kunt er ook voor kiezen de woning tussentijds ‘vrij’ te kopen. De woning is dan volledig van jou. Om dit mogelijk te maken vindt er een afrekening plaats, ook nu gebaseerd op een taxatierapport.

Lees het volledige artikel op hansenaaldering.nl

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page