De gevolgen van de oorlog in Oekraïne blijven niet beperkt tot de landsgrenzen. Op het vlak van politiek en economie is het effect wereldwijd groot. Zelfs als individuele Europeaan is het goed merkbaar in je portemonnee. Denk aan verlies van koopkracht, effect op de hypotheekrente en je pensioen.
Voorop staat uiteraard dat de indirecte economische gevolgen in het niet vallen bij het menselijk leed in het oorlogsgebied zelf. Een hogere prijs aan de pomp is daarbij vergeleken een klein probleem. Toch zetten we de mogelijke financiële gevolgen voor jou op een rij.
Verlies koopkracht door inflatie
De prijs van een vat ruwe olie is in de afgelopen weken hard gestegen, nu Rusland als grote exporteur nagenoeg buitenspel staat. Aan de pomp is het effect direct merkbaar. Voor een liter benzine betaal je nu gemiddeld circa €2,35. Ook gas werd per dag duurder. De hogere energietarieven werken daarnaast door in het tarief van je energieleverancier. Zeker als je variabele afspraken hebt of je contract aan vernieuwing toe is. Verder kost het transporteren van goederen meer door de hoge brandstofkosten, wat doorberekend kan worden in de winkelprijs.
Naast energie hebben zowel Oekraïne als Rusland een relatief grote landbouwsector. Door problemen bij de productie als transport zat de prijs van tarwe vorige week met 41 procent in de lift. De hoogste prijsstijging binnen één week in zeker zestig jaar. Dit heeft vroeg of laat gevolgen voor de prijzen van onder andere brood, pasta en pizza.
Comments