top of page
  • SevenEight

Erfrechtverklaring: wanneer heb je die nodig?


Bij het overlijden van een naaste moet je, naast het verdriet, ook een hoop regelen. Snel toegang krijgen tot bankrekening(en) van de overledene is vaak nodig. Dat is echter niet altijd even makkelijk. In veel gevallen heb je een verklaring van erfrecht nodig. De verklaring kan ook buiten bankzaken om bruikbaar zijn, bijvoorbeeld voor het voorkomen van familievetes.


Een verklaring van erfrecht, of een akte van erfrecht, is een notariële akte waarin is opgenomen of de overledene een testament heeft, wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is het nalatenschap af te wikkelen. De verklaring moet worden opgesteld door de notaris. Hiervoor is onderzoek nodig. Alle erfgenamen worden in kaart gebracht en de inhoud van het testament wordt gecontroleerd. Zo is de notaris er zeker van dat in de erfrechtverklaring wordt voldaan aan de wensen van de overledene.


Wanneer heb je erfrechtverklaring nodig?

Het spreekt voor zich dat niet iedereen zomaar toegang mag krijgen tot de bankrekening van de overledene. Daarvoor heb je vaak een erfrechtverklaring nodig. Daarnaast wordt ook in deze situaties meestal om een verklaring gevraagd:


  • Belastingteruggave ten name van de overledene,

  • Uitkeren van de levensverzekering,

  • Als de woning tot de erfenis behoort,

  • Door instellingen als pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page